Stout-hearted Maine Coons
Stout-hearted kissalasta on testattu 3/2021 dermatofyytit (ihon sieniviljely) negatiivinen.
Tunne kissasi ja vietä aikaa rakkaan lemmikkisi kanssa. Opi tunnistamaan millainen se on terveenä, jotta tunnistat jos kissasi sairastuu.
Health Terveys
Siitoskissoilta suositellaan testattavaksi vähintään:
PL=Polvitutkimus (luksaatio)
FeLV = Kissaleukoosi
Kissaleukoosin aiheuttaa kissan leukemiavirus (FeLV). Virus tarttuu kissasta toiseen lähinnä syljen välityksellä, mutta myös muut eritteet (virtsa, uloste, kyynelneste) sisältävät virusta. Virus leviää myös maidon välityksellä emolta pennuille sekä istukan välityksellä syntymättömiin pentuihin.
Leukoosi aiheuttaa toisaalta kasvaimia (imusolmukkeet, perna, maksa, munuaiset, kateenkorva), toisaalta altistuksen toissijaisille tulehduksille (krooniset suu- ja hengitystietulehdukset, krooniset yleisinfektiot). Muita oireita voivat olla anemia, kuume, ripuli yms. yleisoireet. Lisääntymisongelmat sekä ongelmat raskauden aikana voivat myös johtua leukoosista. Leukoosin ennuste on huono; pysyvät kantajat kuolevat 3-5 vuoden kuluttua tartunnasta. Hoitoa ei ole.
FIV = Immuunikato
Immuunikadon aiheuttaa virus (FIV). FIV-tartunta siirtyy tavallisimmin sylki-veri-kontaktina, esimerkiksi kissojen tapellessa tai veren välityksellä verensiirroissa. FIV ei helposti välity ruoka-astioiden, hiekkalaatikoiden tai muiden välineiden kautta. FIV ei myöskään tartu ihmiseen. FIV-infektio on yleisin ulkona vapaana kulkevilla, leikkaamattomilla uroskissoilla.
Veriryhmän määrittäminen
Kissoilla on omat veriryhmänsä, jotka ovat A-, B- ja AB-veriryhmät. Veriryhmän määrää perinnöllisyys ja se voidaan määrittää verinäytteestä.
Veriryhmillä on vaikutusta kissanpentujen hyvinvointiin. Mikäli B-ryhmän narttu on astutettu A-ryhmän uroksella. Nartun maidon vasta-aineet kulkeutuvat A- ryhmän pentuihin, joiden punaiset verisolut hajoavat ellei pennuille tarjota keinoruokintaa tai vaihdeta A- ryhmän nartun imetettäviksi ensimmäisen vuorokauden ajaksi. Veriryhmien yhteensopimattomuus onkin yleisin pentujen kuolinsyy.
HCM = Sydänsairaus (Hypertrofinen kardiomyopatia)
HCM on kissan yleisin sydänlihaksen sairaus josta seuraa sydänlihaksen paksuuntuminen. Tavallisimmin sairauden aiheuttamat muutokset kehittyvät sydämen vasempaan puoleen. Sydänlihaksen paksuuntuminen voi johtua myös muista sairauksista jolloin puhutaan sekundäärisestä eli toissijaisesta kardiomyopatiasta. Tavallisimmat toissijaisen sairauden aiheuttajat ovat kilpirauhasen liikatoiminta, kohonnut verenpaine, synnynnäinen sydänsairaus ja kasvuhormonin liikaeritys.
HCM tutkitaan ultraamalla ja geenitestaamalla. Suositeltavaa onkin käyttää näitä molempia testausmenetelmiä jalostuskissalle. Ultraamisella löydetään myös kaikki muut sydänsairaudet.
Tällä hetkellä voidaan testata yhtä geeniä, jotka aiheuttavat HCM sairautta. Geenivirheestä käytetään nimitystä A31P. Geenitesti otetaan joko verinäytteestä tai sitten ns. harjatestinä limakalvolta. Sairautta aiheuttaa todennäköisesti useampi geenivirhe, johon ei ole saatavilla geenitestiä. A31P geenitestillä on pystytty karsimaan jalostuksella rodusta merkittävästi HCM sairautta.
Testien tulokset:
Homozygootti HCM/HCM - kissalla on sekä emolta että isältä HCM geeni.
Heterozygootti N/HCM - kissa kantaa geeniä joko isän tai äidin puolelta.
Negatiivinen N/N - kissa ei kanna tätä geeniä
PKD = Polykystinen munuaissairaus
PKD voidaan tutkia ultraamalla munuaiset tai ottamalla verinäytteestä geenitesti.
PKD on perinnöllinen varsin myöhään kehittyvä tauti. PKD muodostaa munuaisiin nestetäytteisiä rakkuloita (kystia), jotka valtaavat tilaa munuaisista ja aiheuttavat häiriötä kissan aineenvaihdunnassa. Munuaisten lisäksi kystia voi muodostua mm. maksaan ja kohtuun. PKD:n vaikutukset kissassa alkavat näkymään keskimäärin vasta noin seitsemän vuoden iässä. Oireina ovat mm. masennus, ruokahalun puute, pahoinvointi ja laihtuminen sekä lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve. Todennäköisesti oireita kissalle alkaa syntyä vasta siinä vaiheessa, kun kystat ovat vallanneet suurimman osan munuaisten perustoiminnoista. Munuaisarvoissa PKD:n aiheuttamat muutokset alkavat näkymään vasta kun 2/3 osaa munuaisten perustoiminnoista on jo menetetty.
PKD on kissan oletettavaa elinikää lyhentävä, kuolemaan johtava tauti, mutta yksilölliset erot kissojen välillä ovat suuret.
HD = Lonkkavikaisuus (Hip Dysplasia)
Maine Coon -rodulla esiintyy perinnöllistä lonkkavikaisuutta eli lonkkadysplasiaa. Sairaus pahanlaatuisena on kivulias kissalle. Kissat ovat taitavia peittämään kipua eivätkä mielellään sitä näytä, joten ne voivat kärsiä kivuista vaikka eivät ulkoisesti oireilekkaan (nilkuta, onnu). Sen sijaan kissat voivat liikkua vähemmän tai varovasti. Lievää lonkkadysplasiaa sairastava kissa ei välttämättä kärsi kivuista.
Kasvatuskissat suositellaankin lonkkakuvattavaksi ennen kasvatukseen käyttöä.
Kaksi normaalilonkkaista kissaa voi saada pentuja, joilla kuitenkin esiintyy lonkkavikaa. Samalla tavalla, lonkkavikaiset kissat voivat saada myös tervelonkkaisia pentuja. Mitä terveemmät lonkat vanhemmilla on, sitä vähemmän syntyy lonkkavikaisia pentuja.
OFA:ssa lonkkatutkimuksiin erikoistuneet lääkärit analysoivat lonkkakuvat ja antavat yhteislausunnon. Alla on esitetty arvostelu.
Normaali = normaalit lonkat, kasvatukseen
Excellent = erinomainen
Good = hyvä
Fair= kohtalainen
Rajatapaus
Borderline -kuvaus suositellaan uusittavaksi puolen vuoden kuluttua.
Dysplastinen =lonkkavikainen, ei kasvatukseen
Mild = lievä
Moderate = melko vakava
Severe =vakava
Alla on kuvaaja maine coonien lonkkien terveyden kehityksestä Ofan tutkimuksien perusteella.